Acord per reduir la contaminació

Un dels problemes de l’àrea metropolitana és l’aire que respirem. Des de Sant Joan Despí i l’AMB (Àrea Metropollitana de Barcelona) compartim el diagnòstic sobre l’estat de la qualitat de l’aire i els seus efectes sobre la salut de la ciutadania i estem treballant per tal d’aconsegir un canvi d’hàbits que facin minvar els nivells de contaminació de les nostres ciutats.

Fa mesos que estem treballant en les mesures que són necessàries per a la preservació de la nostra salut. Són les propostes que contempla el Programa Metropolità de Mesures contra la Contaminació Atmosfèrica aprovat el passat 31 de gener, amb el vot favorable de les 36 alcaldesses i alcaldes del territori metropolità i de tots els grups polítics de l’AMB.

Saludem ara el pronunciament de la Generalitat de Catalunya a l’acord entre institucions assolit a la Cimera de la Qualitat de l’Aire, que permetrà donar força i ampliar l’àmbit de les mesures. A més, espero que signifiqui una injecció de recursos econòmics per arribar a un servei més eficient i més sostenible i obtenir millors resultats. Un bon exemple d’això, serà l’extensió de la nostra proposta de la T-Verda metropolitana a la resta de municipis de l’àmbit 40. Aquest títol de transport, que l’AMB aprovarà properament, permetrà viatjar gratuïtament durant tres anys a tots els qui desballestin un cotxe contaminant i optin pel Transport Públic. És un exemple del programa metropolità de mesures estructurals que promovem i que inclou accions com ara que a l’horitzó 2020 només circulin en l’àmbit intrarondes vehicles amb etiquetes de la DGT; la renovació ambiental de la flota d’autobusos, amb la compra de 450 nous busos més eficients; deixar d’homologar taxis dièsel a partir del 2019; construir 200 km més de xarxa pedalable; ampliar la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics; incentivar la mobilitat sostenible als centres de treball, implantar i gestionar un model metropolità d’aparcaments d’intercanvi (park and ride); regular la redistribució urbana de mercaderies; implantar la integració tarifària en la segona corona metropolitan… i així fins a 33 mesures on destinarem des de l’AMB 46 milions d’euros d’aquí al 2019.

Cada administració ha d’intervenir en les seves competències i sumar esforços per aconseguir que, entre totes, s’assoleixin els objectius marcats en benefici de tota la ciutadania.

A la foto, l’alcalde de Sant Joan Despí i vicepresident de Transports i Mobilitat de l’AMB, Antoni Poveda, a la Cimera de la Qualitat de l’Aire celebrada a Barcelona el 6 de març de 2017