Passat i present, ciència i futur…

Aquests dies vivim a la ciutat diferents iniciatives que, per a mi, són un perfecte reflex del model de societat i de ciutat per a la qual treballem a Sant Joan Despí. D’una banda, aquest mes de novembre hem celebrat la Setmana de la Ciència, una experiència que mobilitza totes les escoles i la comunitat educativa de la ciutat (enguany fins i tot les escoles bressol municipals) per tal de promoure l’interès pel coneixement científic en la seva concepció més àmplia, partint del foment de la curiositat per aprendre, de fer-se preguntes i de cercar respostes, aspectes que defineixen l’esperit científic però que són aplicables a tots els àmbits del coneixement.

Moltes vegades, les respostes tenen l’origen en el passat. Per això també fem un constant esforç a preservar i recuperar la nostra història i el nostre patrimoni. Hem viscut de nou amb èxit una altra edició del Festival 48H Open House (portes obertes d’un bon grapat d’edificis històrics i singulars), però, a més, hem inaugurat un recorregut senyalitzat al passeig del Canal que ens recorda la importància que per a Sant Joan Despí va tenir la construcció del canal de la Infanta, el 1817, clau per al desenvolupament econòmic de la població. I tenim a Can Negre l’exposició Sant Joan Despí Medieval, una producció pròpia de l’Ajuntament per conèixer com era el nostre territori entre els segles X i XV.

Elements tots aquests que volen ser també incentius de dinamització i participació, com també ho han estat les recents edicions de Firadespí i de la Diada d’Entitats, on de nou hem pogut comprovar el dinamisme del comerç local i del món associatiu, amb la presència d’una àmplia representació de botigues i entitats, respectivament, que, amb la seva feina, fan possible que Sant Joan Despí, a més d’una ciutat amb bons equipaments, serveis i zones verdes… sigui una ciutat viva, dinàmica i inclusiva on cada dia es visqui millor. Aquest és el camí que volem recórrer plegats.