ENTREVISTA LLOBREGAT MOTOR: A SANT JOAN DESPÍ FEM UNA APOSTA MOLT CLARA PER LA MOBILITAT SOSTENIBLE

-Vosté i el seu partit (PSC) han tornat a obtenir la confiança majoritària de la ciutadania. Quina ha estat la clau d’aquesta gran victòria a les eleccions locals?
Estic molt agraït als veïns i veïnes de Sant Joan Despí per la confiança que han fet en el nostre projecte. Ha estat un suport a una acció continuada de govern que treballa per millorar la vida quotidiana de tothom i per defensar els interessos de la ciutadania. Hem apostat per un model de governança basat en el treball compartit amb la ciutadania, i això ens ha permès construir una ciutat amb cohesió social, qualitat en l’espai públic i en els serveis per a les persones. Crec que en aquestes eleccions locals la ciutadania ha refrendat aquesta acció de govern i la credibilitat que mereix el nostre projecte.

-Com qualifica la mobilitat al municipi i la seva connexió amb altres ciutats del seu entorn?
Sant Joan Despí ha fet una aposta molt clara per una mobilitat més sostenible, per tenir una ciutat més amable i saludable, respectuosa amb el medi ambient i amb la salut de les persones. Per això, hem dut a terme actuacions per incentivar la mobilitat a peu, en bici i en transport públic i per disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica, tan perjudicials per a la salut. Hem pacificat el trànsit en molts carrers, hem donat més espai per als vianants, hem millorat l’accessibilitat, hem ampliat la infraestructura ciclista, hem implantat l’e-Bicibox, hem obert noves línies d’autobús i el Park&Ride, i hem estimulat l’ús de vehicles menys contaminants. Pel que fa a la connexió amb el nostre entorn, a Sant Joan Despí tenim una molt bona xarxa de transport públic i d’infraestructures viàries que fan de la nostra ciutat un enclavament estratègic, la qual cosa ens ha permès, per exemple, atraure grans inversions empresarials.

-La mobilitat sostenible és des de fa un temps un dels objectius de les ciutats del segle XXI. Quines passes de futur ha de fer Sant Joan Despí per avançar en aquest sentit?
Sant Joan Despí és ja un referent metropolità en la mobilitat sostenible i sense fums. En el futur, hem de continuar potenciant aquest model que ha estat d’èxit, amb l’objectiu que cada cop siguin més nombrosos els desplaçaments en modes no motoritzats o en transport públic. Ampliar la xarxa de carrils bici i la seva connectivitat, continuar eliminant barreres arquitectòniques i eixamplant l’espai per als vianants o incrementar els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics són algunes de les mesures de foment de la mobilitat sostenible sobre les que caldrà treballar.

-És partidari d’alliberar de trànsit zones de Sant Joan Despí per tal que els vianants les recuperin?
El Pla de Mobilitat Urbana defineix un model de mobilitat basat en la qualitat de vida, l’accessibilitat, la seguretat i la minimització dels impactes negatius del transport. Això passa per tenir carrers amb menys cotxes i amb un aire més net, garantint sempre una bona convivència d’usos. En són un exemple les remodelacions recents dels carrers Bon Viatge i John F. Kennedy, que ens han permès recuperar espais per als vianants, tot afavorint les relacions personals, la vida al carrer i el comerç.

-Què pot fer un Ajuntament per continuar fomentant el vehicle elèctric?
A Sant Joan Despí hem estimulat l’ús de vehicles menys contaminants amb mesures com ara l’exempció en el pagament de les zones d’estacionament regulat i bonificacions en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica. També hem afavorit la implantació d’estacions de recàrrega, com l’electrolinera que hi ha al carrer de la TV3. A banda, treballem per ambientalitzar la flota municipal de vehicles: aquest any hem incorporat dues motos i una furgoneta elèctriques al parc mòbil de la Policia Local, amb la previsió de sumar-hi més vehicles elèctrics properament. I amb la implantació del nou sistema de neteja viària i recollida d’escombraries també disposem de tres vehicles elèctrics, a més d’altres que funcionen amb gas o híbrids. La nostra voluntat és seguir fomentant l’ús de vehicles més ecològics o sense emissions.

-Últimament estan proliferant les bicicletes i els patinets elèctrics a les ciutats. Quina és la situació a Sant Joan Despí? Hi ha una regulació per a aquests nous transports de mobilitat personal?
A Sant Joan Despí i a tota l’àrea metropolitana hem vist l’aparició de noves formes de moure’ns i per això és important ordenar l’espai públic per tal que tots els modes de mobilitat hi puguin conviure amb seguretat. En aquest sentit, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha creat unes recomanacions per ordenar la circulació dels vehicles de mobilitat personal. A l’Ajuntament de Sant Joan Despí estem treballant en la redacció d’una ordenança que reguli la circulació de bicicletes, patinets i altres vehicles de mobilitat personal en base a aquestes recomanacions de l’AMB i fent un procés participatiu amb els agents implicats.

Aquest mes de juny la ciutat celebra la seva festa gran. Com es presenta la Festa Major?
Amb molta il·lusió i amb una programació d’activitats molt variada perquè tota la ciutadania pugui viure intensament la festa. Tindrem com a pregoner el Mag Lari, el concert central estarà protagonitzat pel popular grup La Pegatina, viurem les revetlles a tots els barris amb balls amb orquestra, hi haurà moltes activitats infantils… Són uns dies per gaudir sortint al carrer i participant en un munt d’activitats.

– Ara, per cert, a punt de la Festa Major…
Sí, és una festa molt participativa i amb una gran implicació del món associatiu. Del 20 al 24 de juny tenim un programa molt ampli d’activitats, per a tots els gustos i per a totes les edats. A banda de les cites clàssiques, com el Correfoc o la Trobada de Gegants, tindrem al Mag Lari de pregoner; l’actuació d’un dels grups que més fan ballar ara per ara, La Pegatina, i un espectacular tribut del grup ABBA; sense oblidar la nit de sant Joan amb revetlles per tots els barris, la festa Holi, el piromusical i moltes propostes per als infants. N’esteu tots i totes convidats!

-I per acabar, com s’està celebrant l’Any Jujol140 a la ciutat?
L’Any Jujol140 està sent una celebració molt transversal. Les entitats, les escoles, el teixit comercial, el món de la cultura i de l’art… tota la ciutat s’ha implicat en aquesta iniciativa amb la que hem posat de relleu la importància de Josep Maria Jujol, un artista total. Hem desenvolupat un ampli ventall d’activitats: exposicions, festes populars, iniciatives d’art urbà, espectacles de música i dansa… Ara entrem en la recta final de l’Any Jujol140 amb dues activitats de gran impacte: l’exposició central d’aquesta commemoració, que podrem veure a partir de juliol al Palau Güell, i les Jornades Internacionals Jujol, que celebrarem a final de setembre a Can Negre amb la participació d’especialistes del món acadèmic i professional.