Actuem ja per frenar el canvi climàtic

Cada dia són més sectors de la societat que reivindiquen accions decidides –i sobretot efectives– per frenar i revertir en la mida del possible el canvi climàtic. Veus que arriben especialment des dels joves, que amb moviments com el Fridays for Future i la icònica figura de GretaThunberg, exigeixen a la nostra generació que no comdemnem la seva a viure en un planeta cada dia més contaminat que camina irremeïablement cap a l’autodestrucció.

Hom pot pensar que des d’un municipi petit, poca cosa podem fer. Però no és cert. Tots i totes tenim el nostre paper, cadascú al seu nivell, perquè fem servir energia, ens movem d’un lloc a un altre, necessitem aigua, consumim i generem residus… Això requereix d’un canvi d’hàbits global (des de la indústria als governs), però també de nosaltres com a ciutadans individuals i que, a la vegada, formem part d’una col·lectivitat.
A nivell de ciutat, des del govern municipal de Sant Joan  Despí ja fa molts anys que ho tenim clar. A banda d’estar en primera línia de les iniciatives a nivell metropolità i català, també des del món local donem passes determinants. Aquests dies estem ultimant un nou pla d’actuació, amb noves mesures i accions que durem a terme des de tots els àmbits que estableix el compromís de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible signada el 2015 pels caps d’Estat i de Govern dels països membres de Nacions Unides.

Encara és possible canviar el nostre destí i estar preparats pels canvis que vénen. Nosaltres així ho creiem. De fet, la Diada d’Entitats que acabem de celebrar ha posat de manifest el compromís de les nostres entitats amb el medi ambient. Fer front al canvi climàtic és, doncs, objectiu de ciutat.